09 Haziran 2014

Big brother is watching you!

Selam.
Yeniden başlıyorum. enderinmekanina hoşgeldiniz.
Kaderine terk edilmiş bloguma tekrar yazmaya karar verdim. Sanırım ayda 1-2 post atarım. (Atmadı)
Başlangıç için yazı biraz ağır olacak..

Big brother (1984 Filminden)


Afilli bir başlık ile giriş yapıyorum. "Büyük birader seni izliyor". George Orwell'in ara ara blogta da bahsettiğim 1984 adlı efsane romanında ortaya çıkan bu söz beni derinden etkilemiştir. Düşüncelerimi yazarken en iyi başlık bu olacaktır diye düşünerek yapıştırdım başlığı :D
(Buradan sonraki iki cümle kitap ile ilgili spoiler içerebilir)
Büyük birader bir sisteme takılan ismi temsil ediyor. İzlemekten kasıt ise sistemin senin her adımını takip etmesi demek.
1940 larda yazılan bu roman ve içerdiği bu cümle az önce telefonumu (ayfon) elime aldığımda aklıma geldi. Gerçekten izleniyor olabilir miyiz? Eski bir zamanda size her sokakta kamera olacak deseydim bana inanır mıydınız? Peki şimdi, şu anda size "evinizde her odada kamera olacak" desem bana inanır mısınız? Yada bunun 10 sene sonra geçerli olmayacağını kim garanti edebilir?
Peki kameraya neden ihtiyaç var? Güvenlik mi? İnsanları saldırgan olmaya zorlayan bir sistem aynı zamanda bizim güvenliğimiz için kameralarla mı donatıyor her yeri?
Aslında asıl sorun bu değil.
Çünkü zaten yöntem değişti.
"Olm CIA bizi izliyoğmuş laağ" tarzı geyiklerden ve ütopik düşüncelerden sıkıldığınızı biliyorum, ben de sıkıldım. Fakat şu bir gerçek ki artık zorla ve gizliden gizliye izlenmiyoruz. Şu anda tam olarak yaptığımız şey kendimizi izletmek. Korkulan izlenmek kelimesi zamanla sevecen hale getirildi.
Sosyal olduğumuzu sandığımız ağlar üzerinden bilerek ve isteyerek kendimizi izletiyoruz. Belki de çok özel olduğunu düşündüğümüz konuşmalarımız şuan hiç tanımadığımız insanların elinde. Kendimize ait en özel fotoğrafımızı ve hatta videomuzu başkalarıyla paylaşırken aynı zaman bunların kayıt altına alındığının farkındayız. (Aklınıza instagram değil de snapchat gelirse daha etkili olacak) Gittiğimiz yerleri herkese duyuruyoruz. Parmak izimizin bile alınmaya başlandığı bir dünyada tam olarak şimdi yaşamaktayız.
"Ne olmuş yeağ" dediğinizi duyar gibiyim. Şu olmuş; artık tepkilerin ölçülebilir. Zayıf ve güçlü olduğun noktalar bilinebilir. Bu da seni bazı zamanlarda bazı şeylere bağımlı yapmak için kullanılabilir. Ben kişisel konuşuyorum ama bireyin bir önemi yok tabi ki, önemli olan çoğunluk. Ve böylece kazanan yine kapitalizm.
Tabi bunları çekirdek çitlerken yazdığımı söylemekte fayda var.
Tenks..



8 yorum :

  1. Peki senin önlemin ne bunlara karsi ? Eminim ki sendd bunları kullanıyorsundur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın bende kullanıyorum. Önlemim her an daha da aza indirgeyebilmek, başarılıyım da bence. Bir süre sonra da çoğunu kapatacağım yada pasif bir şekilde kalacak.

      Sil
  2. Çekirdek sivilce yapar yeme :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahah kahkaha attım :D Güzel tavsiye ama dış görünüş takıntım yok :D

      Sil
  3. saygı duydum ender :)
    ayrıca "ayfonun ekranına ne oldu?"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahahah Büşra sende mi ya :D Teşekkür ederimm ama saygının sebebini merak ettim :D

      Sil
    2. TABİ Kİ GEORGE ORWELL VE ÇIKARIMLARINDAN DOLAYI. OK?

      Sil